Goede voornemens, hou jij ze ook niet vol?

Goede voornemens, hou jij ze ook niet vol?

Het nieuwe jaar is begonnen. Misschien had je net als veel mensen goede voornemens. En misschien is er bij jou, net als bij veel mensen, alweer de klad in gekomen. Wees gerust, dat is normaal. Zeker als je je goede voornemens gebaseerd hebt op wat je NIET meer wilt, bijvoorbeeld 's avonds lamlendig op de bank hangen of buiten adem zijn als je even tegenwind hebt op de fiets, en je ze hebt geformuleerd als acties, bijvoorbeeld: drie keer per week 's avonds sporten, doordeweeks geen snoep eten of om 22.00 uur naar bed gaan. Het probleem met dit soort goede voornemens is dat ze je niet voorhouden wat je onderliggende waarde is. Het komt dan aan op wilskracht, en als het een keer niet lukt ligt is de kans groot dat je opgeeft.

Hoogstwaarschijnlijk zijn bovenstaande voorbeelden allemaal gekoppeld aan de kernwaarde Zelfzorg. Als het je lukt om deze kernwaarde voor ogen te houden, dan ben je veel minder vatbaar voor 'wilskracht of meer concreet: het stemmetje dat zegt dat je 'geen zin' hebt als het moment van het goede voornemen eraan komt. Ook maakt het dan ineens niet meer uit als het je een keer niet lukt om te gaan sporten zoals voorgenomen, omdat de kernwaarde voorop staat en dit je zal aanzetten om het de volgende dag gewoon weer op te pakken.

Als je kijkt naar nieuwe aanbieders van afvalprogramma's zie je deze opvatting in zekere zin al terugkomen, doordat ze niet meer focussen op voeding/dieet maar op lifestyle. Wij voegen daar met klem aan toe: je lifestyle verander je op basis van je kernwaarden (en dus niet op basis van uitsluitend nieuwe routines!!!). Als je overgaat op nieuwe routines alleen (zoals veel van die programma's doen), dan gaat het toch weer over wilskracht en dan is het wachten op mislukking.

Het is niet gek als je niet zo goed (meer) weet wat momenteel je kernwaardes zijn, of dat je het wel weet maar geen ruimte ervaart om ernaar te handelen.  Het goede nieuws is: met onze ACT trainingen zul je (weer) contact leren maken met wat voor jou waardevol is in het leven en zul je aangespoord worden om daar naar te gaan handelen, hoe druk je het ook hebt of hoezeer het ook tegenzit. Van de zes pijlers van ACT hebben we het hier dan over de pijlers Waarden en Toegewijd Handelen, die in al onze trainingen aan bod komen. 

Met onze ACT trainingen ga je dus niet in verzet tegen wat je niet wilt (zoals lamlendig op de bank hangen), maar je gaat handelen naar wat je wél wilt (zoals goed voor jezelf zorgen). Een klein en tegelijkertijd enorm verschil. Benieuwd naar ons trainingsaanbod? Klik hier en doe mee!